La Brasiliana – co wyróżnia tę cenioną na całym świecie kawę z włoskiej palarni?

Kawa to bardzo popularny napój o wielu właściwościach zdrowotnych, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie funkcjonowania. Aromatyczny napar energetyzujący może mieć bardziej lub mniej wyrazisty smak, co uzależnione jest od gatunku ziaren. Chcąc sięgnąć po najwyższej jakości włoską kawę, godna polecenia jest La Brasiliana, której początki produkcji sięgają 1948 roku.

Flagowa kawa La Brasiliana Marfisa i jej cechy charakterystyczne

Wypalane we włoskiej palarni ziarna pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, stanowiąc wyjątkową mieszankę Arabiki oraz Robusty. I to właśnie perfekcyjne połączenie różnych odmian sprawia, że La Brasiliana Marfisa wyróżnia się subtelnym, pełnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Wyczuwalne są słodkie i owocowe nuty aromatyczne. Dzięki temu, że wysokogatunkowe ziarna wypalane są w średnim stopniu, to też w naparze nie wyczuwa się kwasowości ani goryczki. Co ważne, kawa Marfisa może być spożywana o dowolnej porze, bo ilość kofeiny nie jest bardzo wysoka, a tym samym nie powinna powodować kłopotów z zasypianiem. Ta łagodna w smaku kawa doskonale nadaje się do parzenia jako espresso, a także latte czy cappuccino. Wybierając kawę La Brasiliana Marfisa ziarnistą, która mielona jest bezpośrednio przed przyrządzeniem naparu, ma się gwarancję tego, że będzie ona maksymalnie aromatyczna.

La Brasiliana Oro Blue o średniej zawartości kofeiny

Oro Blue to wyselekcjonowana mieszanka, którą w 70% stanowią ziarna Arabiki, a w 30% Robusty. Ich pochodzenie to Ameryka Środkowa i Azja. Za sprawą tego, że La Brasiliana Oro Blue cechuje się średnią zawartością kofeiny, to poranna filiżanka doskonale pobudzi, natomiast popołudniowa pozwoli dotrwać do nocy w pełni sił. Kawa, o której mowa, wyróżnia się wyjątkowym smakiem, bowiem wyczuwalna jest delikatna nuta pikanterii. Miłośnicy espresso cenią Oro Blue m.in. za to, że pozwala na uzyskanie grubej warstwy crema, która długo utrzymuje się na powierzchni filiżanki. Ale wyśmienicie smakuje również w połączeniu z mlekiem, a zatem w wersji cappuccino bądź latte. Dostępna jest zarówno w wersji ziarnistej – idealnej do ekspresów automatycznych, jak również w wersji zmielonej. Warto dodać, że dla zachowania oryginalnego aromatu zaleca się parzenie kawy w temperaturze około 95°C.

Kawa La Brasiliana z palarni w włoskiej Ferrarze cieszy się uznaniem kawoszy na całym świecie. Firma z tradycjami prowadzona przez 3. pokolenie rodziny Govoni jest w stanie wyprodukować aż 2000 ton tej pysznej palonej kawy rocznie. Kto jeszcze jej nie próbował, powinien czym prędzej złożyć zamówienie, aby móc rozkoszować się wyjątkowym smakiem oraz aromatem kawy La Brasiliana.