Słodki stół na imprezę – jakie słodkości warto wybrać?

Słodkie stoły podbiły nasze serca. Składają się z niewielkich słodkich przekąsek, które goście mogą nakładać sobie w dowolnej ilości i konfiguracji. Serniczki, praliny, owoce w czekoladzie, ice pops, beziki, makaroniki, ptysie… opcji jest tak wiele, że trudno zdecydować się na zaledwie kilka. Jakie słodkości warto wybrać na słodki stół, by goście byli zadowoleni?

Słodki stół – co wybrać?

Wybór słodkiego stołu nie jest łatwy. Większość imprez zdarza się raz w życiu. Własne wesele, chrzciny, roczek, 50. urodziny czy 25. rocznica ślubu nigdy więcej się nie powtórzą. Dlatego tak bardzo zależy nam, by wszystko było idealnie. Chcemy, by goście wyszli zadowoleni i wspominali przyjęcie przez kolejne lata. Dopieszczamy wszystkie szczegóły: ubiór, makijaż, fryzurę, dekoracje, menu… warto też zadbać o słodkie dodatki. Jak podjąć dobrą decyzję w kwestii słodkiego stołu? Wystarczy trzymać się trzech prostych kroków.

Krok 1 – Motyw przewodni

Wiele cukierni, np. https://www.williams.pl/, ma w swojej ofercie różne wersje słodkich stołów. Różnią się one tak naprawdę motywem przewodnim. Możemy wybrać np. biały stół na wesele czy przyjęcie komunijne, różowy stół na roczek dziewczynki, wersję złotą na Złote Gody czy zieloną na luźne przyjęcie urodzinowe. Dzięki motywowi przewodniemu możemy dopasować sam wygląd słodkiego stołu do uroczystości. Cała impreza będzie spójna, a tło będzie pięknie prezentować się na zdjęciach.

Krok 2 – Pamiętaj o wszystkich gościach

Żyjemy w takich czasach, w których coraz więcej ludzi ma różnego rodzaju alergie pokarmowe. Oczywiście trudno jest dogodzić wszystkim, ale warto to zrobić. Chcemy przecież, by goście dobrze się bawili i nie musieli obywać się smakiem. Warto więc wybrać takie słodkości, które będą jak najbardziej różnorodne. Nie wszystkie desery zawierają jaja, gluten czy mleko. Podczas zamawiania słodkiego stołu możemy spytać, jakie alergeny zawierają poszczególne produkty lub poprosić o poradę, co najlepiej wybrać, żeby każdy z gości był zadowolony.

Krok 3 – Wybór smaków

Goście lubią mieć wybór. To, że para młoda uwielbia truskawki, nie oznacza, że każdy z gości je kocha. Dlatego właśnie warto zadbać o to, by poszczególne elementy słodkiego stołu miały różne smaki. Możemy wybrać bezowe lizaki, serniczki, cytrynowe ciasteczka, owocowe tartaletki, kulki kokosowe, czekoladowe filiżanki, ciastka owsiane i wiele innych smaków. Raczej odradzamy stawianie na jeden smak przewodni, np. czekoladę czy cytrynę. Pamiętajmy o tym, że dla każdego „pyszne” oznacza coś innego.

Przeczytaj również