Jak prawidłowo przygotować kawę po irlandzku?

Chcesz się nauczyć jak przygotować kawę po irlandzku w domu? Może Ci się wydawać, że ten przepis to absolutne wyzwanie, ale my pokażemy Ci jak zrobić go w kilku krokach. Poziom trudności tego przepisu jest umiarkowany i może być doskonały, o ile zadbasz o szczegóły. Ponadto, odpowiedni dobór składników również wpływa na jakość napoju. Istnieje wiele przepisów na kawę po irlandzku, ale niewielu trzyma się oryginalnej receptury. W takim razie proponujemy skorzystać z naszego przepisu.

Czym jest kawa po irlandzku?

Kawa po irlandzku powstała w 1942 roku, dzięki genialnej inicjatywie kucharza, który pewnego zimnego popołudnia w Irlandii postanowił zmieszać trochę kawy z whisky, aby goście mogli się rozgrzać.

Od tego osobliwego pomysłu kawa po irlandzku zaczęła zyskiwać na popularności, a dziś jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej ekskluzywnych napojów. Jest to rodzaj kawy przyrządzanej z whisky i bitą śmietaną. Ponadto do przygotowania kawy po irlandzku często używa się niektórych przypraw, aby zintensyfikować jej smak.

Jak prawidłowo przygotować kawę po irlandzku?

Prawda jest taka, że przyrządzenie kawy po irlandzku jest dość proste. Chociaż istnieje kilka przepisów na kawę po irlandzku, istnieje nawet wersja trójkolorowa, która jest bardzo popularna w kawiarniach. Tutaj pokażemy jak zrobić kawę po irlandzku według oryginalnego przepisu. Pozwoli to na uzyskanie prawdziwie autentycznego doświadczenia z kawą po irlandzku.

SKŁADNIKI

  • 80 ml kawy (ważne, aby była to skoncentrowana kawa espresso).
  • 40 ml irlandzkiej whiskey (ważne, by miała takie pochodzenie, by zachować klasyczny aspekt przepisu).
  • 40 ml tłustej śmietany (można też użyć w tej samej proporcji bitej śmietany).
  • 20 g cukru (można użyć cukru brązowego lub białego).

Parzenie irlandzkiej kawy

Pierwszym krokiem jest podgrzanie odrobiny wody i wlanie jej do kubka, w którym będziemy podawać kawę, pozwoli to na ogrzanie kubka. Następnie należy przygotować dobrze skoncentrowaną kawę, najlepiej espresso, ale jeśli nie jest to możliwe, może to być inna bardzo mocna kawa, np. kawa z kawiarki, jak we włoskiej kawiarni. W odbiorniku dodaj 40 ml whisky oraz cukier i pozwól mu się podgrzać, aż będzie bliski wrzenia. Następnie czas na przygotowanie bitej śmietany, do tego trzeba użyć miksera, aż zauważysz, że ma ona oczekiwaną konsystencję.

Następnie trzeba usunąć wodę, która pozwoliła podgrzać szklankę, następnie musimy dodać kawę, potem dodajemy Whisky i na koniec wlewamy bitą śmietanę, ważne jest, aby nie mieszała się ona z kawą.